Grip op je gedachten

Grip op je gedachten

Walburga Foekema-Faber

1 september 2021

Iedereen heeft wel eens gedachten die je niet verder helpen om jezelf verder te ontwikkelen. Vraag jij je ook wel eens af, hoe je daar grip op krijgt? Het begon bij mij met de bewustwording dat ik niet mijn gedachten ben en dat ik wel degelijk invloed kan uitoefenen op mijn gedachten. Maar hoe dan, hoor ik je zeggen. In deze blog vertel ik je er meer over en deel ik oefeningen om er zelf mee aan de slag te gaan.

Onlangs zei ik het ook tegen een cliënt, “jij bent niet je gedachten” en dit bleek een cruciaal inzicht te zijn tijdens het coachtraject om tot gewenste verandering te komen.

Invloed op je gedachten

Ik heb gemerkt dat veel mensen onbewust ervan uitgaan dat onze gedachten weerspiegelen wie we zijn. Gedachten lijken ‘automatisch’ tot ons te komen, waardoor we niet altijd beseffen dat we er bewust invloed op uit kunnen oefenen. We staan er mogelijk te weinig bij stil dat onze gedachten vaak negatief zijn en niet altijd helpende gedachten zijn, laat staan dat we er een keuze in hebben.

Gedachten zijn feitelijk een mentaal proces

Een proces waar jezelf invloed op kunt uitoefenen. Zo kun je ervoor kiezen niet de inhoud van je gedachten te volgen. Ik hoor je bijna denken, makkelijker gezegd dan gedaan. Enerzijds is dat zo, want het vraagt enige oefening. Anderzijds is de bewustwording dat jij niet je gedachten bent een eerste stap om anders naar jezelf en je gedachten te kijken. Verandering begint bij bewustwording. Ik vergelijk het ook wel eens met onze ademhaling, dit gebeurt grotendeels onbewust. Dit is ook fijn, anders konden we niet slapen, maar we zijn als mens ook in staat om bewust te ademen. Door bewust te ademen kunnen we zelf invloed uitoefenen op ons lichamelijk en geestelijk welzijn.

Onderzoek

Gedachten komen en gaan. Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Timothy Brown blijkt dat wij gemiddeld 60.000 gedachten hebben per dag. Ongeveer 90 procent van die gedachten zijn hetzelfde als de dag ervoor en gemiddeld zou slechts 20 procent daarvan positief zijn.

Referentiekader

Sommige gedachten blijven langer bij ons dan andere of komen vaker terug. Dit komt onder andere door ons referentiekader, wat is ontstaan door onze opvoeding, omgeving, sociale contacten, normen, waarden, opgebouwde kennis en ervaringen. Je referentiekader is merendeels bepalend voor hoe je over situaties denkt, wat op haar beurt een automatische trigger is voor je emoties. Het verschil in referentiekader is ook een van de redenen, waarom bij een feitelijk dezelfde situatie eenieder anders kan reageren. Denk aan grappig, verdrietig of boos.

Als je gedachten hebt die een negatieve invloed hebben op je omgeving, je welzijn en je gezondheid, dan is dat vaak niet wenselijk. Zo hebben mijn gedachten mij wel eens onnodig negatief, onzeker of angstig maken of stress opgeleverd. Herkenbaar? En wil je ervan af, zet dan de eerste stap middels onderstaande oefeningen.

Oefeningen

Graag geef ik je een aantal tips waarmee je het loslaten van ongewenste gedachten kunt oefenen.

  1. Zo kun je jezelf vragen stellen over de gedachte(n) die je hebt. Bijv. helpt deze gedachte mij? Is het feitelijk waar, wat ik denk? Kan ik er ook anders naar kijken? Wat heb ik nodig om er anders over te denken? Is deze gedachte het waard om ongelukkig of zelfs ziek van te worden? Is er wel een goede reden om deze gedachte vast te houden? Wellicht diende deze gedachte je ooit, maar is het nu niet meer nodig omdat de omstandigheden zijn gewijzigd.

Probeer het eens en sta versteld van wat het je kan brengen.

  • Ademhalingsoefening/meditatie. Met bewust ademhalen, kun je je zenuwstelsel beïnvloeden en kalmeren. Er zijn vele ademhalingsmeditaties mogelijk, maar een simpele oefening die je dagelijks tussendoor kunt toepassen gaat als volgt. Concentreer je op je ademhaling en adem 3 seconden in en 5 seconden uit. Als je gedachten afdwalen dan is dat niet erg en ga je weer terug met je focus naar je ademhaling. Doe dit tot je je rustig voelt worden en de ‘ongewenste gedachten’ naar de achtergrond zijn gedreven.
  • Ben je een beelddenker, zoals ik, dan is deze oefening wellicht iets voor jou. Stel je voor dat je gedachten zijn als wolken in de lucht die aan je voorbijtrekken. Zie de wolken met je gedachten voor je en bepaal of het een gedachte is of een gevoel (labelen) en welke je langer bij je wilt houden en laat ongewenste gedachten bewust aan je voorbijgaan. Zwaai ze bewust na en vertel jezelf dat je die gedachten niet (langer) nodig hebt en niets toevoegen aan je geluk.

Succes met oefenen. Doe er je voordeel mee en proeft het naar meer, neem dan contact op met Partner4u coaching en ontdek in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 20 minuten wat ik voor je kan betekenen.

rots met zee

Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om met dit thema of andere zaken rondom persoonlijke ontwikkeling of loopbaan aan de slag te gaan. Wil je dit doen met behulp van een coach, dan kan dat bij Partner4u. Van persoonlijke coaching heb je direct profijt. Je wordt gelukkiger in je leven en je werk.

Wees welkom.

Voor meer informatie www.partner4u.nl

Hartelijke groet, Walburga Foekema-Faber

walburga@partner4u.nl / 06-53861760

Het aanpakken van persoonlijke vraagstukken, het doorbreken van oude patronen en nieuwe leren toepassen helpt de kwaliteit en effectiviteit van je handelen te verbeteren. Dit kun je zelf doen en je kunt aanvullend kiezen voor verdieping met een erkende coach.

NOLOC gecertificeerd loopbaancoach | CSR erkend coach bij stressklachten/overspannen/burn-out

Meer blogs